Lze skladovat teplo z kompresoru?

Efektivní využití energie je v moderním průmyslu stále důležitější. Zpětné získávání odpadního tepla ze šroubových kompresorů je jednoduchý a nenáročný způsob, jak ušetřit energii a zároveň chránit životní prostředí.

Výrobní podniky toto odpadní teplo můžou nejen přímo spotřebovávat, ale také ho po dobu přibližně 24 hodin skladovat pomocí akumulačních jednotek. To umožňuje flexibilnější a efektivnější využití. Realizace takového systému skladování tepla je nenáročná a má mnoho výhod.

Co je rekuperace tepla?

Jak už název napovídá, rekuperace tepla spočívá v záchytu odpadního tepla, které vzniká při provozu kompresoru, a jeho dalším využití.

Kompresory pro výrobu stlačeného vzduchu spotřebovávají značné množství elektrické energie. Veškerá tato energie se mění na teplo (dle prvního termodynamického zákona), které se pak často nevyužité uvolňuje do okolí. Rekuperace tepla tomuto zabraňuje a umožňuje toto teplo využít pro různé účely, například vytápění prostor nebo ohřev vody. Tímto způsobem dochází k značným úsporám energie.

Existují dva typy rekuperace energie:

  1. Teplo z odpadního vzduchu: Jedná se o teplo odváděné vnitřním ventilačním systémem kompresoru.
  2. Teplo pro ohřev vody: Toto teplo je odváděno olejovým okruhem kompresoru a může být zachyceno pomocí deskového výměníku tepla (výměník tepla olej/voda).

Ukládání tepla z kompresoru

Teplo z rekuperace se obvykle dodává přímo do spotřeby, například do vytápění nebo přípravy teplé vody. Ale co dělat, pokud je teplo potřeba až později, například v noci nebo druhý den ráno, pro technologické procesy ve výrobě?

V tomto případě je ideálním řešením akumulátor tepla, neboli termokomplet. Díky němu je možné teplo z rekuperace skladovat až 24 hodin a dle potřeby ho později využít. Akumulátor tepla tak představuje užitečný doplněk klasické rekuperace.

Nákladová efektivita: Úspora tepla a snížení nákladů

Implementace rekuperace tepla v kombinaci s akumulátorem tepla přináší řadu benefitů:

  • Výrazná úspora energie a snížení provozních nákladů.
  • Snížení emisí CO2 a šetrnější provoz z hlediska životního prostředí.
  • Zvýšení energetické nezávislosti podniku.
  • Možnost flexibilního čerpání tepla dle aktuálních potřeb.

Doba návratnosti investice do kombinace rekuperace tepla a termokompletu se obvykle pohybuje mezi 9 a 18 měsíci, v závislosti na specifických podmínkách a typu využití. Pro detailní analýzu rentability je vhodné provést individuální kalkulaci pro daný provoz.

Proč skladovat teplo?

Kombinace rekuperace tepla a systému skladování tepla (termokompletu) nabízí firmám řadu výhod. Podniky tak můžou efektivně zachytávat a flexibilně využívat odpadní teplo z kompresorů, čímž dosáhnou značných úspor energie a zároveň přispějí k ochraně životního prostředí.

Kontaktujte nás a dozvíte se více o tom, jak optimalizovat využití odpadního tepla z kompresorů ve vašem provozu.